Aktivita bude probíhat v období červen až prosinec 2016 v návaznosti na sběr dat. Na základě zjištěných terénních dat, vazba na Výstup 1.3 (funkce lesa), proběhne stanovení objemu dříví s ohledem na výstupy funkcí lesů (podkladů) a dále Výstupy ochrany lesů 1.2 (kde se předpokládá stanovení limitů využitelnosti a těžby dříví). V rámci analýzy budou stanovena výše úmyslných těžeb.
Pro přehled nahodilých těžeb bude analyzováno posledních deset let poskytnutých dat. Bude přihlédnuto ke všem dokumentům usměrňujícím těžbu dříví v daném území (plány péče, územní rozvoj, doprava, atd.).
Dříví bude v předběžném odhadu jednoduchým způsobem sortimentováno na palivové, stavební a jiné (např. tyče na oplocení, na lešení, atd.).
Umístění a kvantifikace těžeb v jednotlivých dílčích oblastech (relativní blízkosti vesnic) pro konkrétní období platnosti připravovaného lesního hospodářského plánu, bude voleno s ohledem na zpřístupnění lesa, podle jednotek prostorového rozdělení lesa. Zejména tak, aby nedošlo k narušení integrity a kontinuity lesních ekosystémů, plnění jejich ekologicko-stabilizačních funkcí a jejich biodiverzity.
Současně dojde k proškolení zodpovědných pracovníků nejen ke schopnosti vyznačování těžeb, ale i jejich kvantifikaci a sortimentaci. A to s ohledem na zpřístupnění porostů, jejich obnovu, atd. Zohledněno bude zpracování nahodilých těžeb a živelných kalamit. Vazba na Výstup 1.4 (zvýšení informovanosti).